“Het is voor heel veel mensen moeilijk om een veranderende leefstijl vast te houden”
Hoe kun je intensieve leefstijlinterventies inzetten, zodat deze leiden tot meer kwaliteit van leven en minder zorggebruik? Dat is waar het om draait in deze module.
Je leefstijl veranderen is moeilijk, heel moeilijk. De meeste mensen moeten als het ware zichzelf anders definiëren en programmeren. Op een andere manier leven. Deelname aan leefstijlprogramma’s kan helpen de omslag te maken. Het is dan wel belangrijk dat de patiënt, de zorgverlener en de omgeving een helder overzicht hebben van welke leefstijlinterventies er zijn, dat je als professional samen met de patiënt een passende keuze kunt maken én dat de je begeleiding daarop aansluit.
Manda van de Ven, huisarts bij huisartsenpraktijk van Kerkhoven en van de Ven, heeft al de nodige ervaring opgedaan met Persoonsgerichte Zorg en leefstijlinterventies. Ze omschrijft het als een uitdagende zoektocht die positieve ervaringen met zich mee brengt. “Het leefstijlprogramma hielp ons om breder te kijken naar onze praktijk. We moeten ook op een andere manier zorg leveren. Anders lopen we echt vast. Dat is een mooie uitdaging. We komen nu tot een individueel zorgplan en bieden vooral begeleiding en coaching. We krijgen daar hele goede reacties op terug. Mensen voelen zich geen patiënt meer. En: die positieve gedachte werkt door binnen de gezinnen van deze mensen.”
Lees hier het complete interview dat we met Manda van de Ven hadden en waarin ze ook een doorkijkje geeft naar de eHealth die ze toepast in haar praktijk.
Zorgverlener: “We zien dat het voor heel veel mensen moeilijk is om een veranderende leefstijl vast te houden of überhaupt voor elkaar te krijgen. Stel je voor dat je diabetes hebt en je 10 kilo wilt afvallen om je beter te voelen en geen medicatie meer te hoeven nemen. Dan is dat in je eentje veel moeilijker om dat te doen. Het blijkt dat -als je je aansluit bij een (online) groepje met dezelfde uitdaging- je sterker wordt door de groep.”
Het grote voordeel van deze werkwijze is dat jouw patiënt zich gehoord voelt, doordat je écht naar hem of haar luistert. Zonder oordeel. Hierdoor ontstaat verbinding en vertrouwen en kom je sneller achter de behoefte van je patiënt en bijbehorende drijfveren voor gedragsverandering. Je helpt jouw patiënt zelf zijn doelen te stellen.
Het is belangrijk dat de patiënt gaat voelen en ervaren dat hij of zij expert is van zijn eigen leven. Samen met de zorgverlener maakt hij of zij een agenda en plan hoe hij of zij zich gezonder en gelukkiger kan gaan voelen. Een proces waarbij de zorgverlener de patiënt coacht, stimuleert en uitdaagt om hier uiteindelijk invulling te gaan geven. Vaak doet de patiënt dit in samenwerking met anderen.
Je kunt als zorgverlener tijdig en gericht verwijzen naar een leefstijlondersteuning die past bij de patiënt. De patiënt en jij als zorgverlener bereiden allebei het consult voor en bepalen samen de agenda. Je hanteert een brede blik bij het achterhalen van de behoefte van de patiënt en heeft hulpmiddelen ter ondersteuning van het gesprek. Je verkent daarnaast de motivatie (veranderbereidheid) en versterkt deze. Samen met je patiënt verken je wat de mogelijkheden zijn voor zelfregie en wat de behoefte is aan ondersteuning. Jullie maken samen afspraken en komen tot een Individueel Zorg Plan. Je geeft je patiënt coaching bij het volhouden van gedragsverandering.
• Keer Diabetes2 Om
• CooL: Coaching op Leefstijl
• Demedicaliseren bij DM2
• Supermarktrondleiding / zoutworkshop
• EHealth op maat via Minddistrict
Anke van Hout: a.vanhout@pozob.nl / 06-46200138
Jolanda Cornelis: j.cornelis@pozob.nl / 06-52005967
Nathalie Gauthier: n.gauthier@pozob.nl / 06-10963764
Nieuws, events, zorginnovaties, zorgprogramma’s en meer.
Heb je een vraag of verzoek voor informatie, publicaties of logo’s?