“Creëer meer ruimte en tijd voor de patiënten die dat nodig hebben”
Hoe kun je de zorg en organisatie van je praktijk herinrichten, zodat je meer tijd overhoudt voor Persoonsgerichte Zorg? Dat is waar het om draait in deze module.
Persoonsgerichte Zorg vraagt om andere organisatie van zorg. Om ruimte en tijd te creëren voor de patiënten die het meer nodig hebben, kun je kijken naar efficiëntere inzet van de beperkte capaciteit in jouw praktijk. Zo kun je wellicht een andere aanpak gebruiken voor de minder complexe patiënt, bijvoorbeeld een één-op-één consult vervangen door thuismeten, online educatie en/of groepsconsultatie.
Martha Caers, manager GGZ zorg bij PoZoB legt uit waarom het ook belangrijk is om op een andere manier om te gaan met de zorg voor mensen die kampen met psychische problemen: “De GGZ zorg is compleet vastgelopen. De problematiek is complex. Enerzijds kijkt de samenleving met een negatieve bril naar mensen die psychische problemen hebben. Het stigma is groot. Anderzijds kent ieder huisje zijn kruisje en moeten we leren dealen met tegenslagen. Wat is normaal en wat kun je zelf doen? En wat kun je leren van mensen die hetzelfde hebben of meemaken? Daarmee is voor beide uitdagingen Persoonsgerichte Zorg ook een manier om de GGZ zorg te normaliseren.”
Lees hier het complete interview dat we met haar hadden en waar ze haar visie geeft op Persoonsgerichte Zorg voor patiënten met psychische problematiek.
Arnold Romeijnders, adviseur PoZoB:
“Als praktijk kun je ook hele handige input krijgen als je anders naar een probleem kijkt. No shows zijn bijvoorbeeld erg vervelend. Wat zou er gebeuren als je deze mensen, die nacontroles overslaan, zou bevragen over het waarom? Misschien kun je ze uitnodigen als groep of juist individueel. Als je echt wilt luisteren en open staat voor hun eigen mening, kun je gebruik maken van de kracht van hun ‘eigen wijze’.”
Uit gesprekken met zorgverleners en patiënten blijkt dat vooral een andere begeleiding aan het begin belangrijk is. In deze eerst periode, net voor of net na de diagnosestelling, neemt de patiënt in de ideale situatie de regie. Of – beter nog – houdt hij de regie, in plaats van deze af te staan omdat hij ‘in zorg’ gaat. Daarvoor is het in ieder geval belangrijk dat je als zorgverlener rekening houdt met de leercurve en -behoefte, de motivatie en de mogelijkheden van iedere patiënt.
In veel huisartsenpraktijken ervaren zorgverleners een hoge ervaren werkdruk. Die werkdruk hangt samen met de manier waarop de praktijk georganiseerd is. Ruimte in de praktijk kan daarom een eerste belangrijke module zijn die ruimte biedt om een volgende veranderstap op te pakken. Op die manier betekent Persoonsgerichte zorg goede zorg én een verandering die hard nodig is als oplossing voor de hoge werkdruk, krappe arbeidsmarktomstandigheden, de toenemende zorgvraag (mede door de dubbele vergrijzing), de wens om zorg van de tweede naar de eerste lijn te verplaatsen én de financiering die onder druk staat.
Het consult vervangen door andere mogelijkheden is alleen haalbaar en succesvol als het is ingebed in nieuwe zorgprocessen binnen jouw praktijk. Dat betekent dat jullie het zorgproces opnieuw moeten ontwerpen. Met de inzet van nieuwe mogelijkheden zoals eHealth, door te verwijzen naar bijvoorbeeld leefstijlinterventies buiten de zorg én door onderdelen uit het oorspronkelijke proces te laten vervallen. Het opnieuw kunnen ontwerpen van werkprocessen sluit ook aan bij de behoefte van veel zorgverleners. Het merendeel van de huisartsen blijkt gemotiveerd om aan de slag te gaan met verdere implementatie van middelen die meer zelfzorg van de patiënt bevorderen, als dit integraal onderdeel is van een verbeterd proces. Het goede nieuws is dat herontwerp vaak samen gaat met een lagere druk op de praktijk en een hoger werkplezier van zorgverleners.
Anke van Hout: a.vanhout@pozob.nl / 06-46200138
Jolanda Cornelis: j.cornelis@pozob.nl / 06-52005967
Nathalie Gauthier: n.gauthier@pozob.nl / 06-10963764
Nieuws, events, zorginnovaties, zorgprogramma’s en meer.
Heb je een vraag of verzoek voor informatie, publicaties of logo’s?