Tel. 040 - 230 69 20

Stick kan hartklachten voorspellen

26 april 2018

Huisartsen in de regio doen mee aan een proef met een staafje dat het in potentie dodelijke boezemfibrilleren kan opsporen.

Het lijkt een simpel dingetje: een staaf van 26 centimeter van glimmend metaal. Maar het kan wel levens redden.

Huisartsen in Zuidoost-Brabant krijgen binnenkort allemaal de beschikking over de MyDiagnostick, zoals het apparaat heet. Als een patiënt een minuut lang de beide uiteinden vastneemt meet het uiterst precies de hartslag en beoordeelt het hartritme. Alle onregelmatigheden in de hartslag worden door de stick opgemerkt. Bij een afwijking gaat er in de stick een rood lampje branden

Zo kan vroegtijdig een specifiek ritmeprobleem, atriumfibrilleren, worden ontdekt. Drie procent van de mensen boven de 65 jaar heeft deze in potentie invaliderende aandoening onder de leden, maar merkt daar vaak weinig of niets van. Tot het te laat is en er een beroerte, CVA, optreedt. In deze regio hebben 7.000-14.000 mensen atriumfibrilleren.

Patiënten boven de 65 jaar met een verhoogd gezondheidsrisico krijgen straks bij een bezoek aan de huisarts de stick in handen. Het betreft 145.000 patiënten die al bij de praktijkondersteuner of huisarts onder controle zijn voor een hartprobleem, diabetes mellitus, een verhoogd cholesterolgehalte of hoge bloeddruk.

Praktijkondersteuner
Zes huisartsenpraktijken in de regio hebben van oktober 2017 tot januari de stick uitgeprobeerd. Patiënten én de praktijkondersteuners bleken enthousiast. ,,Patiënten gingen er zelfs om vragen”, zegt de Steenselse oud-huisarts Arnold Romeijnders, medisch directeur van PoZoB (Praktijkondersteuning Zuidoost-Brabant). Daarbij zijn 156 huisartsenpraktijken aangesloten. PoZoB coördineert de proef namens de andere huisartsorganisaties in deze regio (DOH, SGE en ELAN), in nauwe samenwerking met Diagnostiek voor U en het Nederlands Hartnetwerk regio Zuidoost Brabant. Binnen dit hartnetwerk werken alle cardiologen van de vier regionale ziekenhuizen samen (MMC, Catharina-, Anna- en Elkerliek ziekenhuis)

Standaard
Nu begint een veel grotere proef waar negentig huisartspraktijken uit de hele regio meedoen, waar in totaal 120 sticks worden ingezet. Als ook die test slaagt, wordt de stick bij alle ruim vierhonderd regionale praktijken toegevoegd aan het standaardassortiment. Daarmee zou deze regio de eerste zijn in Nederland met een honderd procent dekking.

De stick, gemaakt door Applied Biomedical Systems in Maastricht, kost ruim zevenhonderd euro per stuk. Dat is voor huisartspraktijken een flink bedrag. Via het netwerk krijgen de negentig huisartsen die aan de proef meedoen het apparaat in bruikleen.

De huisartsen kunnen de registraties vanuit het apparaat via een USB-verbinding op hun eigen computer zetten en doorsturen naar Diagnostiek voor U waar cardiologen de gegevens analyseren. Indien er inderdaad atriumfibrilleren bestaat krijgt de huisarts een advies over de behandeling. Vaak kan de patiënt onder controle van de huisarts blijven. Indien nodig wordt de patiënt verwezen naar een cardioloog in een van de vier ziekenhuizen in deze regio.

Huisartsen en ziekenhuizen in deze regio werken nauw samen bij de aanpak van hartziekten. Namens de vier ziekenhuizen is cardioloog Luc Theunissen van het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven betrokken bij dit project.

BRON: Eindhovens Dagblad, 25 april 2018

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

Nieuws, events, zorginnovaties, zorgprogramma’s en meer.

Contact

Heb je een vraag of verzoek voor informatie, publicaties of logo’s?