Uit onderzoek is gebleken dat zelfhulp leidt tot minder medicijngebruik en een beter welbevinden. Toch adviseren Nederlandse zorgverleners patiënten nog maar weinig om te praten met ervaringsdeskundigen. Zelfhulp via groepscontact voor lotgenoten met een identieke somatische, chronische aandoening wordt aangeboden door patiëntenverenigingen of andere 0e-lijns organisaties.
“Ik weet nu veel beter hoe ik om kan gaan met mijn ziekte. En het is fijn om te horen hoe anderen er in de praktijk mee omgaan”.
(Patiënt)
Zelfhulp werkt! Bekijk het filmpje waarin een huisarts, een hoogleraar en patiënten vertellen over hun visie en ervaringen.
Vanuit zijn eigen ervaring werd Wim de drijvende kracht achter zelfregietool.nl en geeft hij graag voorlichting over de inzet van zelfhulp via lotgenotencontact. Ook bij PoZoB was hij te gast op de Academy en in POH-teams.
“Professionele behandeling en zorg is gericht op herstel of vermindering van klachten”, vertelt Wim. “De kennis, diagnose, behandeling, medicatie of hulpmiddelen zijn erg belangrijk. Maar ze missen één belangrijk ding: tijd en kwaliteit van aandacht zoals alleen lotgenoten die kunnen hebben. Lotgenoten kunnen hierdoor een wezenlijke aanvulling zijn omdat zij wel de vraag ná de vraag en het antwoord kunnen beantwoorden. Ik bedoel, na een diagnose kun je een aantal vragen aan een specialist stellen. Maar je komt thuis met honderd nieuwe vragen, over allerlei praktische zaken. Dan zou het fijn zijn als je zo snel mogelijk gesteund kan worden door met mensen te praten die hetzelfde mee hebben gemaakt.’
Als je iets moeilijks in je eentje probeert op te lossen, loop je al snel tegen de beperkingen van je eigen mogelijkheden op. Dan kan de ervaring en kennis van iemand die iets soortgelijks heeft meegemaakt van veel waarde zijn. Zeker wanneer je die ervaringen deelt in een groep met acht verschillende mensen, ieder met eigen voorbeelden en oplossingen.”
Wil je meer lezen over de persoonlijke ervaringen van Wim en de effecten van lotgenotencontact? Lees dan hier meer.
(Bron: Zorgbelang)
Het lidmaatschap van patiëntenverenigingen wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Bijeenkomsten zijn meestal kosteloos. Soms wordt een zeer kleine bijdrage gevraagd voor materialen en koffie/thee.
Anke van Hout: a.vanhout@pozob.nl / 06-46200138
Jolanda Cornelis: j.cornelis@pozob.nl / 06-52005967
Nathalie Gauthier: n.gauthier@pozob.nl / 06-10963764
Nieuws, events, zorginnovaties, zorgprogramma’s en meer.
Heb je een vraag of verzoek voor informatie, publicaties of logo’s?